La mulți ani, România!
Foto: Silviu Alexandru

Preparatul traditional de 1 DECEMBRIE: Fasolea cu ciolan afumat.

 Unul din preparatele care reprezinta cel mai bine Ziua Nationala a Romaniei este delicioasa fasole cu ciolan afumat de porc. Este un fel de mancare iubit de toti romanii, satios care poate aduce in suflet cele mai adanci sentimente de românism.

Pentru a sarbarori intr-un stil cat mai românesc 1 DECEMBRIE, Deliciosuldecostesti.ro va ofera una din cele mai delicioase retete de fasole cu ciolan afumat.



Ingrediente

  • 400 gr fasole uscata alba
  • 2 cepe
  • 2 morcovi
  • 1/2 capatana telina
  • 1 radacina patrunjel
  • 1 ardei gras
  • 2 lingurite boia de ardei dulce
  • 1 lingurita cimbru marunt
  • 1 ciolan afumat de aproximativ 1,5 kg, provenit de la porci sanatosi si crescuti in cele mai bune conditii
  • 5 litri apa


Mod de preparare

Cu 12 ore inainte de a se pune la foc, fasolea se pune in apa, dupa ce s-a ales de impuritati si s-a spalat in doua sau trei ape.
Fasolea inmuiata se acopera cu apa si se pune la foc. Cand apa in care este fasolea incepe sa fiarba, se schimba. Este extrem de important ca cea de-a doua apa in care se pune fasolea sa fie tot clocotita. Astfel, se preintampina intarirea boabelor. Odata cu cea de-a doua apa clocotita se pune la fiert si ciolanul.

Cand boabele de fasole au fiert (boabele se despind de coaja), se adauga zarzavaturile intregi si se mai fiarbe pana cand carnea de pe ciolan se desprinde, iar fasolea incepe sa se farame. Se scoate osul de la ciolanul afumat si zarzavaturile fierte. Se adauga boiaua de ardei si cimbrul si se asezoneaza cu sare si piper.

Legumele fierte se piseaza si se pun inapoi in oala amestecand, pentru a preintampina formarea cocoloaselor.

Fasolea cu ciolan afumat se potiveste de minune cu salata de ceapa rosie sau cu muraturile taranesti. Vinul rosu de casa sau palinca pun in evidenta foarte bine aceast preparat traditional.

Lasă un răspuns