Astăzi, 4 martie se împlinesc 43 de ani de la cel mai puternic cutremur produs în România postbelică. | Din statistica oficială știm că au fost înregistrați 1570 de morți și 11.000 de răniți la nivel național, 90% dintre victime fiind în București. | Situația Bucureștiului actual e mult mai gravă. În primul rând, oricând se poate produce un cutremur major. Și nu, cel mai probabil, nu vom scăpa de o astfel de expriență pe parcursul vieții noastre. | În al doilea rând, trebuie să acceptăm că trăim într-o zonă seismică activă și că asta e ceva ce nu putem schimba. | Zona Vrancea produce lunar zeci de cutremure imperceptibile, la câțiva ani, câteva cutremure perceptible și de câteva ori pe secol cutremure puternice și catastrofale.
E foarte important să conștientizăm că avem un fond construit antebelic și interbelic, în centrul Bucureștiului, neconsolidat în proporție de 90%, adică trăim înconjurați de zeci de mii de clădiri care au trecut prin cutremurele puternice din anii 1940, 1977, 1986, 1990. | Încă un lucru pe care foarte puțin oameni îl cunosc e că Lista oficială a Primăriei Capitalei cuprinde doar 15% din totalul clădirilor din București, restul de sute de mii de clădiri și blocuri din București nu au fost niciodată expertizate.
Așadar, oficial avem 329 de imobile încadrate în clasa I de risc seismic și alte 1557 de imobile încadrate în categorii de urgență (de fapt, tot risc seismic I). Dar aceste cifre corespund pentru doar 15% din totalul fondului construit al Bucureștiului. | Orașul ăsta oricând poate trece printr-o tragedie și nici măcar nu știm despre ce dimensiune vorbim, pentru că pur și simplu nu avem date. | Vorbim prea puțin despre problema asta, pasăm vina tot timpul de la unii la alții, dar nu facem nimic din ce ține de pregătirea noastră individuală: nu ne facem ruscacul de cutremur, nu ne stabilim punctele de întâlnire, nu concepem un plan de familie în interiorul locuinței, nu avem discuții cu vecinii pentru a reuși să cerem Primăriei expertizarea blocului în care locuim și e evident, că nu vom începe niciodată demararea procesului de consolidare.
A ne pregăti pentru cutremur e singura soluție. Stă în puterea fiecăruia să acționze. E o responsabilitate, dar și o enormă putere individuală să nu depinzi de nimeni după producerea unui dezastru. | De mai bine de 7 luni, alături de Re:Rise – Asociația pentru Reducerea Riscului Seismic, ARCEN dezvoltă proiectul „Antiseismic District”, primul proiect din România care își propune să pregătească pentru a face față unui seism major locuitorii unui întreg cartier central din București – District 40. | Proiectul a ajuns deja la mii de oameni, de toate vârstele. | Antiseismic District a crescut enorm în ultime luni, îl vom dezvolta și mai mult în 2020. Vom construi instrumente de salvare a oamenilor. Primul dintre ele, îl vom lansa chiar în acest an și vom merge mai departe, dar tot ce facem e doar o picătură într-un ocean. | Proiectul e parțial finanțat, nu reușim să atragem toate fondurile necesare dezvoltării proiectului, dar cu toate astea nu ne lăsăm descurajați. | Pregătirea pentru cutremur a fiecăruia dintre noi poate face diferența dintre viață și moarte, dintre pierderi financiare enorme și pagube moderate. Iar munca noastră vrem să devină un exemplu pentru orice comunitate urbană expusă riscului seismic din România.
Mulțumim, Fundația Comunitară București. | Antiseismic District este un proiect susținut prin fondul „Bucureștiul Pregătit”.
Un partener strategic pentru proiectul Antiseismic District: OMA VISION.
📷 Muzeul de Fotografie
Descoperă mai multe la Bucureșteanul ⓜ mapamond media
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.