Se afla la intersecţia Căii Văcăreşti cu străzile Căuzaşi, A. Goldfaden, Legislatorului, Pitagora, Labirint, Bravilor… După cum se vede în imagine, liniile de tramvai se bifurcau aici. De exemplu, tramvaiul liniei 22, surprins aici, continua traseul drept, dinspre Piaţa Sf. Vineri spre Timpuri Noi. De asemenea, liniile 1 şi 17 circulau în aceeaşi direcţie, iar tramvaiele 18 (mai târziu 30) şi 19 făceau curba la dreapta pozei, spre Dudeşti – Vitan.
Vorbeam de reperele personale ale foştilor locuitori de aici, în planul al doilea se pot observa patiseria de pe colţ, de partea stângă, urmată de biserica Sf. Nicolae Jigniţa (Jitniţa), de la următoarea intersecţie, cu str. Negru Vodă. De partea dreaptă, se vedea Farmacia nr. 38, de unde începea str. Labirint…
Aşa cum am mai menţionat în trecut, Piaţa Căuzaşi era un reper atât de important în ţesutul vechiului oraş, că a constituit un punct de referinţă şi în realizarea proiectului de sistematizare a „noului Bucureşti”, ca parte din Centrul Civic ceauşist, acolo fiind propusă o piaţă cu un ansamblu statuar care nu s-a mai realizat, între magazinul Junior (actualul sediu al Tribunalului Bucureşti) şi Biblioteca Naţională. Din păcate, toată zona a fost întâi rasă, fiind în axa bulevardului Victoria Socialismului (actual Unirii).
foto: Şerban Lăcriţeanu (1978)
foto via bucurestiuleudrag.ro
Descoperă mai multe la Bucureșteanul ⓜ mapamond media
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.