AcasăBucureștiAgonia nu doar a unei case, ci a majorității caselor vechi din...

Agonia nu doar a unei case, ci a majorității caselor vechi din București. De ce-și urăsc românii patrimoniul atât de mult?

-

Vizavi de sediul PRO TV a existat o casă frumoasă, impunătoare, în stil neoromânesc. Stilul neoromânesc, inaugurat de Ion Mincu, preia elemente din arhitectura populară și din cea de tip bizantin, prezentă în spațiul românesc în perioada medievală și medievală târzie. Ferestrele arcuite, din lemn, aveau un farmec aparte, ca și coloanele cu capiteluri înfrunzite și înflorate. Moștenitorul a lăsat clădirea în paragină.

A fost locuită de oamenii străzii, apoi incendiată. Odată distrus acoperișul, ploaia a invadat interiorul și l-a distrus. I s-au spart geamurile, i s-a smuls cărămida bucată cu bucată, totul cu complicitatea directă a proprietarului. Unde a fost legea în tot acest răstimp? Primăria? Nicăieri. Zilele trecute a fost demolat și ce mai rămăsese din această casă. Fotografiile sunt din 2019, preluate de la Ioana Nițulescu.

Vi se pare normal ce se întâmplă?

Tăcem, trecem pe lângă case din acestea zilnic și nu reacționăm. Apoi nu mergem la vot și îi lăsăm pe cei care le distrug, mână în mână cu investitorii imobiliari, să își facă de cap. E normal? Vă place unde trăiți? Mie nu și sper să schimbăm curând haznaua în care trăim cu ceva mai suportabil.

Andreea Apostu

 

Cris Palmeș : Am suferit odata cu casa asta de cand am venit in Bucuresti, acum 11 ani. Treceam zilnic pe langa ea in drumul spre facultate si speram, la fiecare revedere, ca intr-o zi cineva o sa o ia in grija si o sa o salveze. Apoi au trecut anii si am continuat sa trec des pe langa ea si uneori sa ma opresc si sa o privesc minute in sir, dar salvarea nu venea niciodata, si zau ca doare.
Diana Mite Colceriu Cred ca foarte multi bucuresteni sufera vazand declinul acestei case. Cand eram in liceu, treceam pe langa ea si parea desprinsa din scrierile lui Poe…E intr-adevar groaznic sa vezi cum piere un oras sub ochii tai…

Lasă un răspuns

- Advertisment -

Must Read

Descoperă mai multe la Bucureșteanul ⓜ mapamond media

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura