Analiză Reuters. Economia României recuperează discret decalajul față de țările vecine mai bogate, datorită fondurilor europene, stabilității valutare și investițiilor străine, pe măsură ce unii investitori și-au relocat afacerile din Rusia și Ucraina

0
288

Fondul Monetar Internațional estimează o creștere economică de 3,1% pentru România în 2023, arată Reuters la începutul analizei. Chiar și după previziunile Comisiei Europene, de +1,8%, economia României ar depăși-o pe cea Polonia (care va înregistra o creștere de +0,7%) și a Ungariei, a cărei creștere este încetinită și care are o inflație mult mai severă.

Creșterea economică neașteptată vine, scrie Reuters, după un deceniu în care România – una dintre cele mai sărace țări europene și cu o reputație pătată de acte de corupție la nivel înalt – s-a apropiat în liniște de țările vecine și a ajuns a doua economie a Europei de Est, după Polonia.

Cele mai recente raportări ale Eurostat arată că în România, PIB-ul pe cap de locuitor exprimat în termenii puterii de cumpărare a reprezentat 74% din media UE în 2021, un plus de 21 de puncte procentuale față de 2010. Publicația dă și un exemplu: ca să cumpere o nouă Dacie Jogger, un român cu venituri medii ar avea nevoie de 20 de salarii, la fel ca și un ungur, a cărei țară a fost tradițional mai bogată decât România. Evoluția a avut loc în ciuda istoriei de instabilitate politică (cel mai recent colaps guvernamental având loc în 2021), dar pe fondul apartenenței la UE și a relațiilor bune cu Bruxelles-ul.

mai mult la  :   /www.biziday.ro/


Descoperă mai multe la Bucureșteanul ⓜ mapamond media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns