Azi vizităm un loc încă existent, în mare parte, din ţesutul vechi al oraşului, dar care nu a fost ocolit de schimbări, raportându-ne la aspectul de la sfârşitul anilor ’80, prezentat în această fotografie.

Străzile Apolodor şi Sf. Apostoli se intersectau aici, între aceste clădiri de colţ din prim-plan şi alte două existente, din fericire, prezentate de noi mai demult:
– casa Oprea Soare (azi „Hanu’ Berarilor”), de la 1914: https://bit.ly/39JfMJu
– vechea farmacie „Flora”, de pe la 1900: https://bit.ly/3sywCDD

Unul din colţuri, cel din stânga, care era şi cel mai vechi, a dispărut la sfârşitul anilor ’80, ca urmare a unei demolări locale de câteva imobile…

Magazinul din dreapta, din str. Sf. Apostoli nr. 44, aparţinea unităţii 3 a fabricii de blănuri „Republica”, ce a funcţionat o perioadă şi după revoluţie, alături de atelierele din curtea interioară, acolo unde azi este „unteatru”.

Înaintând pe str. Apolodor, pe stânga regăsim două clădiri aproape îngheţate în timp, la nr. 3-5: blocul neoclasic lung, întins până la următoarea stradă, Antim Ivireanu, segment redenumit azi Dr. Paul Orleanu, respectiv vila neoromânească, ultima supravieţuitoare a vechii străzi Apolodor, cu excepţia, „blocului scriitorilor”, poziţionat câteva zeci de metri mai în spate, abia vizibil printre clădiri.

Pe colţul din dreapta este acum un spaţiu multifuncţional, o galerie de artă, iar locul arată azi aşa: https://goo.gl/maps/c1TCRPkogP16RzZ99

foto: Jeanine Costescu (anii ’80)

Cartierul Uranus

Lasă un răspuns