AcasăBucureștiul vechiGeorge Clemenceau nr. 7. Construită cu destinație de locuință proprie de către...

George Clemenceau nr. 7. Construită cu destinație de locuință proprie de către arhitectul Paul Gottereau, în 1889

-

Acest imobil de pe actuala stradă George Clemenceau nr. 7, (fostă Gabriel Peri, Corabia, Victoria), a fost construită cu destinație de locuință proprie de către arhitectul Paul Gottereau, în 1889.

(Gottereau a realizat în București, Palatul CEC, Palatul Cotroceni, Biblioteca Centrală Universitară).

Ulterior casa a fost vândută familiei C.C.Arion și aici a trăit arhitectul Edmond Van Saanen-Algi (cel care a realizat în colaborare, Palatul Academiei de Studii Economice-ASE, Palatul Telefoanelor), Gottereau mutându-se în imobilul alăturat de la nr.5, construit tot de el.

Am găsit o referire la imobilul de la nr.7 care spune că aici a fost ”cândva Compania Continentală de Export și Societatea Cometa – comerț cu petrol” (sursa:simplybucharest).

Tot aici a funcționat în anii ’80 un magazin ”Shop” aparținând de I.C.E., COMTURIST”, adresa fiind ”Gabriel Peri 7-9”. Era cu circuit închis doar pentru cei care munceau în străinătate pe șantierele din Orientul apropiat sau nordul Africii, deschise de ARCOM, firma de construcții a Securității. Aceștia primeau vouchere (nu ”cash”), pe baza cărora cumpărau mărfuri ce nu se găseau în comerțul socialist: radiocasetofoane stereo duble, TV color (care în comerț erau cu programare), blugi, ”Răpirea din serai”, whisky, țigări, etc.

Ambele case sunt într-o stare de degradare care avansează constant, una din ele fiind ”locuită” de oameni care s-au pripășit acolo.

Nu cunosc regimul juridic actual al proprietății, dar în 2001, prin HG nr. 615/2001, a fost transferat din domeniul public al Statului și administrarea Ministerului Finanțelor Publice în administrarea Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat” (RAPPS).

Cristian Bulfon

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisment -

Must Read

 Ephemeral Aesthetics : Casa Barbu Brezianu din Piața Spaniei, nr.12

0
Casa Barbu Brezianu din Piața Spaniei, nr.12, m-a atras prin elementele din fier forjat ce decorează ferestrele și coloritul curții ce te poartă cu...