AcasăBucureștiul vechiGeorge Clemenceau nr. 7. Construită cu destinație de locuință proprie de către...

George Clemenceau nr. 7. Construită cu destinație de locuință proprie de către arhitectul Paul Gottereau, în 1889

-

Acest imobil de pe actuala stradă George Clemenceau nr. 7, (fostă Gabriel Peri, Corabia, Victoria), a fost construită cu destinație de locuință proprie de către arhitectul Paul Gottereau, în 1889.

(Gottereau a realizat în București, Palatul CEC, Palatul Cotroceni, Biblioteca Centrală Universitară).

Ulterior casa a fost vândută familiei C.C.Arion și aici a trăit arhitectul Edmond Van Saanen-Algi (cel care a realizat în colaborare, Palatul Academiei de Studii Economice-ASE, Palatul Telefoanelor), Gottereau mutându-se în imobilul alăturat de la nr.5, construit tot de el.

Am găsit o referire la imobilul de la nr.7 care spune că aici a fost ”cândva Compania Continentală de Export și Societatea Cometa – comerț cu petrol” (sursa:simplybucharest).

Tot aici a funcționat în anii ’80 un magazin ”Shop” aparținând de I.C.E., COMTURIST”, adresa fiind ”Gabriel Peri 7-9”. Era cu circuit închis doar pentru cei care munceau în străinătate pe șantierele din Orientul apropiat sau nordul Africii, deschise de ARCOM, firma de construcții a Securității. Aceștia primeau vouchere (nu ”cash”), pe baza cărora cumpărau mărfuri ce nu se găseau în comerțul socialist: radiocasetofoane stereo duble, TV color (care în comerț erau cu programare), blugi, ”Răpirea din serai”, whisky, țigări, etc.

Ambele case sunt într-o stare de degradare care avansează constant, una din ele fiind ”locuită” de oameni care s-au pripășit acolo.

Nu cunosc regimul juridic actual al proprietății, dar în 2001, prin HG nr. 615/2001, a fost transferat din domeniul public al Statului și administrarea Ministerului Finanțelor Publice în administrarea Regiei Autonome „Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat” (RAPPS).

Cristian Bulfon

1 COMENTARIU

Lasă un răspuns

- Advertisment -

Must Read

Descoperă mai multe la Bucureșteanul ⓜ mapamond media

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura