AcasăBucureștiul vechiHotel Splendid 1898-1950

Hotel Splendid 1898-1950

-

Calea Victoriei Nr. 59 aceasta adresa nu mai exista. Aici se afla cu aproximatie locatia Hotelului Splendid, care la vremea sa a fost cel mai mare, luxos si modern hotel din Bucuresti. Sic Transit Gloria mundi!

Vis-a-vis de casa Niculae Neculescu (Actualul Atene Palace de astazi) se vede Hotelul Splendid ridicat la 1898 pe locul Hotelului Orient. Pana pe la 1850 aici se gasea Hanul Pitesteanului si fiindca hanurile devenisera desuete este transformat si devine Hotel Orient. La parterul hotelului, italianul Francesco Bruzzesi – fost luptator in armata lui Garibaldi, care va fi pentru cativa ani consulul Regatului Italiei la Bucuresti – deschide o cafenea care devine bine cunoscuta in epoca. In 1862 Bruzzesi a asigurat masa pentru domnitorul Cuza aflat la Palatul Cotroceni. Dupa Razboiul de Independenta 1877-78 localul este preluat de dalmatianul Andrei Tripcovici. La Restaurantul Tripcovici isi duce Caragiale personajele schitei “Mici economii …” publicata in 1900

Inaintand spre Piata Palatului Regal vedem Hotelul High-Life alipit de Hotelul Splendid, apoi Hotelul Imperial. Vis-a-vis de hoteluri este Gradina Episcopiei cu Ateneul Roman si Palatul Jockey Club acoperind Fundatia Carol I.

Hotelurile High-Life si Imperial fusesera construite in 1860-1870. Hotelul High-Life, cu arhitectura mai moderna, geometrica, are la baza mai vechiul Hotel Manu provenit din modificarea casei Filipescu. Hotelul Imperial fusese ridicat pe locul caselor lui Costache Cantacuzino si la parterul sau a functionat in anii 1880 Cafeneaua Kubler, frecventata de Eminescu, Vlahuta si Macedonski. Dupa 1900, cafeneaua s-a numit Cafe Imperial. Imobilul cu un singur etaj din dreapta era casa lui Niculae Neculescu, bogat proprietar din Ramnicu Sarat, care stapanea si alte locuri si case in Bucuresti. In acei ani, aici functiona un mic hotel; pana la 1850 pe locul casei fusese alta constructie – Hanul lui Ivanciu Gherasi.
Intre 1912-1914 pe locul casei Neculescu, langa Gradina Episcopiei, se va construi hotelul Athenee Palace, dupa proiectul lui Theophile Bradeau. In fotografie casa isi traieste probabil ultimele momente.

Lasă un răspuns

- Advertisment -

Must Read

Descoperă mai multe la Bucureșteanul ⓜ mapamond media

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura