Sala de spectacole Frascati

0
1440

Anul 1934. Imobil comercial cu sală de spectacole Frascati – Calea Victoriei 33. Arhitect Jean Monda. Astăzi este Teatrul de Revistă Constantin Tănase – Sala Savoy. Sursa E-arhitecture.

Imobilul Frascati, aşa cum a fost ridicat în anii 1930. Amplasamentul se bucură de vecinătatea unui alt imobil Art déco, mult mai cunoscut – Palatul Telefoanelor – dar şi a Imobilului Adriatica, de partea cealaltă a pieţii fostului Teatrului Naţional

Tinerii, la preţuri foarte accesibile, sunt atraşi de sclipirile de inox şi oglinzi ale barurilor de tip american. Primul, numit chiar ”Bar automat american”, se deschide chiar vizavi de Palatul Telefoanelor, urmat de ”Presto” şi ”Colos”. Barurile de noapte – ”Atlantic”, ”Melody”, ”Carlton” – prelungesc animaţia centrului până la ora când magazinele îşi deschid obloanele. Cinematografele noi, precum ”Regal” sau ”Marconi” dominate în faţadă de mari panouri de afişaj şi de scrisuri decorative, oferă publicului, în preţul modest al biletului, o continuare a ficţiunii dincoace de ecran, în decorul luxuriant al hall-urilor şi foyer-elor. Spectacolele şi loisir-ul devin tot mai mult preocupări indispensabile vieţii cotidiene, semn al unei relaxări a moravurilor datorate prosperităţii sociale.

Imobilul Frascati este înscris în prezent pe lista monumentelor istorice din Bucureşti. Recent au fost finalizate lucrările de consolidare şi în curând va avea loc inaugurarea festivă a sălii de spectacol.

”Lângă prăvălia lui Rosetti, fostul bucătar francez al Domnitorului Carol,
Gillet, deschisese pe la 1860 un restaurant cu numele Frascati, pe care, după câtva timp, îl mută aproape în faţă, în curtea hotelului Oteteleşanu, numit apoi Frascati.”

Hotelul Frascati, înainte de anii 1930 – prima perioadă de redesenare majoră a Bucureştilor moderni

(Ghe.Crutzescu-Podul Mogoșoaei. Povestea unei străzi, București, 2011-pag.134).

Mai jos, o carte poștală datată, de expeditor, 1902).

Gillet era considerat ”ancien chef de bouche de Sa Majeste…”😉

 

Lasă un răspuns