Palatul Cantacuzino de pe Calea Victoriei | ridicat în anul 1902, după planurile arhitectului Ion D. Berindey în stil Beaux Arts cu elemente neorococo, pentru Gheorghe Grigore Cantacuzino (1832-1913), „Nababul”, cel mai bogat om din România antebelică. Tot el a fost cel care a construit Palatul Micul Trianon de la Florești (Prahova) și Palatul Cantacuzino de la Bușteni.
Fiul „Nababului”, Mihai G. Cantacuzino a locuit în acest Palat împreună cu soția sa, Maria Rosetti-Tescanu (Maruca Cantacuzino). După moartea soțului ei, Maruca devine fascinată de Nae Ionescu cu care va avea o relație amoroasă și care o va părăsi. Dragostea pentru Nae Ionescu îi provoacă o depresie puternică și o aduce și în pragul sinuciderii, turnându-și acid pe față.
În 1937, Maruca Cantacuzino se căsătorește cu George Enescu, care era îndrăgostit orbește de ea. După instaurarea regimului comunist, cuplul se mută definitiv la Paris și nu se mai întoarce niciodată în România.
În prezent, Palatul Cantacuzino găzduiește Muzeul Național George Enescu și vestea bună este că a intrat într-un proces de restaurare și consolidare. Palatul Cantacuzino și Ateneul Român sunt singurele clădiri din București care sunt incluse pe lista patrimoniului european.

Lasă un răspuns