Influența arhitecturii franceze în Capitală redă uneori nu doar spiritul de pe malul Senei ci chiar și cel de pe Valea Loarei. Arcul de Triumf, Palatul CEC, Cercul Militar sau Grădina Cișmigiu sunt câteva dintre monumentele care conferă Bucureștiului titulatura de „Micul Paris”. Însă puțini știu că, nu departe de Piața Victoriei, se află o clădire care încearcă să reproducă castelul lui Ludovic al XII-lea de pe Valea Loarei. Din păcate, imobilul ,care face parte din categoria monumentelor istorice de valoare națională și universală (Clasa A, conform LMI – 2004), riscă să se prăbușească.

Autor: Daniel Plăiașu

Construită în perioada 1910 – 1913 și combinând stilul neogotic cu cel neorenascentist francez, Casa Ilie Niculescu-Dorobanțu este alături de Aşezământul Brătianu”, unul dintre cele mai importante ansambluri arhitectonice care poartă amprenta liderilor liberali din familia Brătianu.

Imobilul, situat pe strada Gheorghe Manu nr.9 (fostă strada Verde, fostă Lemnea), a fost realizat după planurile arhitectului Grigore Cerchez la inițiativa Tațianei Niculescu-Dorobanţu, una dintre cele patru fiice ale lui Ion C. Brătianu, și reproduce la o scară mai mică o aripă a Château de Blois, reședința regală a lui Louis al XII-lea de pe Valea Loarei.

mai mult la  turismistoric.ro


Descoperă mai multe la Bucureșteanul ⓜ mapamond media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns