Hanul Cretulescu (Kretzulescu) se afla in sus pe Calea Victoriei imediat dupa Pasajul Roman (Magazinul Muzica); se întindea pina aproape de Palatul Regal. Intre Han si Palat se deschidea Str. Sf. Ionica pe care se afla biserica cu acelasi nume, din pacate amindoua disparute.
La intrarea în Strada Sfântul Ionica era o poarta mare a hanului, iar mai jos, pe aceeasi strada, o cladire cu un etaj.

Spre Calea Victoriei (Podul Mogosoaiei) hanul avea numeroase pravalii cu articole importate în special din Franta.

În interiorul hanului se afla Biserica Cretulescu, în curtea careia era, ca si la celelalte biserici bucurestene, un cimitir.

Cladirea hanului era destul de frumoasa si avea la mijloc un turn cu ceas prin poarta caruia se intra in curte si la minunata biserica restaurata si pusa in adevarata ei valoare de monument istoric, de factura brancoveneasca. In secolul trecut, in fata acestui han, se afla locuinta printului Dimitrie Ghica.

Un alt punct de interes la vremea respectiva (sfirsitul secolului XIX) era Hotel Metropole, fosta casa Hassan, aflata vis-a-vis de han.

În anul 1939, în urma lucrarilor efectuate pentru extinderea curtii Palatului Regal, atât Biserica Sfântul Ionica cât si Hanul Cretulescu, au fost demolate, iar strada cu acelasi nume a disparut. Pentru un timp in partea de sud-vest a Palatului Regal, pe la blocul turn a ramas un rond numit Piata Sfintul Ionică, disparut.

sursa :  Mihail Gagiu | Bucuresti din alte vremuri


Descoperă mai multe la Bucureșteanul ⓜ mapamond media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns