O istorie a Magazinului București. «Popp&Bunescu» interbelic

0
1525

Bucur Bunescu a fost considerat unul dintre cei mai mari comercianți pe care i-a avut România. S-a născut în anul 1876 lângă Braşov, în satul Turcheș sau Türkös, pe vremuri, unul din cele şapte sate care s-au unit sub numele de Săcele, în 1950.

De la băiat de prăvălie la ”asociat” cu patronul

Tatăl lui Bucur era oier. În 1887, ajuns în Dobrogea la traversarea Dunării, bacul pe care era îmbarcat s-a răsturnat şi oierul a murit. Cu el și turma de mioare. După această tragedie, Bucur, care avea doar 11 ani, a luat drumul Bucureștiului. Singur și dezorientat a început să-și caute de lucru pentru a câștiga o pâine. Așa a intrat ca băiat de prăvălie Ia comerciantul Nicolae Popp.

Bucur Bunescu (în medalion) cu celebrul său magazin FOTO Muzeul București

Astfel, la 29 aprilie 1900, ia naştere Asociaţia în nume colectiv «Popp&Bunescu»”.

Stofe, lenjerii, covoare și perdele Zilele trec, relația dintre cei doi se cimentează, afacerile cresc, iar ei cumpără terenuri și spații comerciale în centrul orașului. În iunie 1929, Bucur înaintează Primăriei Municipiului Bucureşti cererea de autorizare a unei noi construcţii.

Șocul confiscării magazinului fără explicații La începutul anilor ’30, Nicolae Popp moare, fără să se știe împrejurările, iar Bunescu continuă afacerile. Ele merg din ce în ce mai bine. Fostul băiat de prăvălie continuă să cumpere zeci de clădiri și terenuri. Până în 1939 nu există nicio imagine cu magazinul din centrul orașului.

Decizia a aflat-o chiar în biroul său, după ce un grup de bărbați a trântit ușa de perete și a făcut anunțul. A fost momentul în care „Magazinul Popp&Bunescu” s-a transformat în „Magazinul București”. L-a refuzat pe Dej, spunându-le apropiaților că ”e culmea tupeului” Până în 1950, Bunescu a continuat să plătească impozit pe clădirile confiscate de stat, iar marele lui noroc a fost că nu a fost arestat, așa cum a pățit-o fratele lui, Nicolae, imediat după naţionalizare.

Magazinu București în anoo ’80.

Citeşte întreaga ştire: Transformarea Magazinului București. Ruina de pe Lipscani, cu 90 de ani de istorie și ajunsă temporar la Vanghelie, a fost refăcută și este azi de nerecunoscut


Descoperă mai multe la Bucureșteanul ⓜ mapamond media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns