Construit în Bucureștiul interbelic, în anul 1938, pe malul lacului Herăstrău, de Horia Creangă, nimeni altul decât nepotul marelui scriitor Ion Creangă – important arhitect din perioada interbelică, de numele căruia se leagă construcții precum Imobilul ARO (Cinema Patria de astăzi), de pe bulevardul Magheru, Teatrul Giulești, Halele Obor -, restaurantul „Pescăruș” rămâne, și astăzi, un punct de atracție, în spatele căruia se ascunde o adevărată poveste…

Frecventat de Gheorghe Gheorghiu-Dej și Nicu Ceaușescu „Pescărușul” bucureștean a fascinat dintotdeauna înalta societate a vremurilor, unele demult apuse. Punct de maxim interes pentru protipendadă, restaurantul are o zbuciumată existență de 77 de ani, din care numai doi ani s-a bucurat de libertate. Fondat în 1938, doi ani mai târziu, „Pescărușul” a fost achiziționat de stat și a devenit oficial restaurantul protipendadei comuniste. Dealtfel, printre clienții fideli se număra chiar secretarul general al Partidului Comunist, Gheorghe Gheorghiu-Dej. Acesta beneficia de un tratament preferențial, fiind construit pentru el un salon personal, cu toaletă separată. La rândul său, acesta venea la „Pescăruș” periodic, aproape zilnic, fiind prietenos cu ospătarii și darnic atunci când era vorba despre bacșișuri.

Comunismul a însemnat perioada de glorie a acestui restaurant purtând amprenta creativă a arhitectului Horia Creangă, primind oaspeți de seamă ai epocii și fiind preferat inclusiv pentru evenimente de familie precum botezurile sau nunțile.

 

mai mult la  /www.101stiri.ro/


Descoperă mai multe la Bucureșteanul ⓜ mapamond media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns