AcasăBucureștiVila Florescu de pe strada Popa Nan la numărul 32, colț cu...

Vila Florescu de pe strada Popa Nan la numărul 32, colț cu strada Mecet

-

Repere bucureștene :
Pe strada Popa Nan la numărul 32, colț cu strada Mecet, se află o vilă superbă, atât de mare încât pare mai degrabă un bloc.

La origine însă, acest imobil chiar a fost locuința unei singure familii. Construită în stil mediteranean, cu arcade elegante, coloane din piatră în stil grecesc și uși din fier forjat, acoperită de o plapumă de iederă groasă, casa-bloc i-a aparținut unui medic pe nume Florescu.

Potrivit publicației „Arhitectura. Revista Uniunii Arhitecților din România fondată în 1906”, casa este unul dintre cele mai apreciate proiecte ale arhitectului George Damian.
Clădirea a fost proiectată în anul 1942, și are un regim de înălțime D+P+2E+M (demisol + parter + două etaje + mansardă), fiind peste media de P+1 a zonei. „Toate acestea îi conferă un statut privilegiat, de reper, și în ziua de azi”, notează Dragoș Popescu în revista „Arhitectura”.

La parterul supraînălțat, imobilul dispunea de 3 căi de acces: una separată, pentru apartamentul familiei doctorului Florescu; a doua comună pentru etajele superioare și pentru clinica de radiologie conectată cu locuința proprietarilor; și o a treia pentru servitori și pentru o serie de apartamente mai mici, situate tot la etajele superioare (aici locuiau servitorii, care erau chemați cu ajutorul unor sonerii dacă era nevoie de ei).
Andrei Bărănescu, un locatar în vârstă de 60 de ani din imobilul de pe strada Popa Nan, a povestit pentru GreatNews că imobilului i se mai spune și „castelul de sub iederă”. În timpul regimului comunist, autoritățile au confiscat imobilul, iar doctorul Florescu a ajuns la închisoare.
După confiscare, în cea mai mare parte a apartamentelor au ajuns să locuiască oameni cu funcții în Partidul Comunist.
Interpreta de muzică populară, ușoară și lăutărească Maria Tănase a primit și ea un apartament cu sufragerie, scară interioară și 4-5 camere (aici s-a și stins din viață, în anul 1963).
Acum, în imobil locuiesc 17 familii.


Descoperă mai multe la Bucureșteanul ⓜ mapamond media

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

Lasă un răspuns

- Advertisment -

Must Read

Descoperă mai multe la Bucureșteanul ⓜ mapamond media

Abonează-te acum ca să citești în continuare și să ai acces la întreaga arhivă.

Continuă lectura